خبر خوب این است که بریجها و دندان مصنوعی دیگر تنها گزینههای موجود برای دندانهای از دست رفته شما نیستند. امروز، انواع مختلفی از ایمپلنتهای دندانی وجود دارند که میتوانند لبخند شما را کامل کنند. با نرخ موفقیت تا ۹۸٪، ایمپلنتهای دندانی گزینهای عالی هستند و شما باید در مورد آن با دندانپزشک مورد اعتماد خود صحبت کنید. این مطلب انواع مختلف ایمپلنتهای دندانی موجود را توضیح میدهد تا اطلاعات لازم را برای یافتن ایمپلنت دندانی مناسب برای شما فراهم کند.
اصول اولیه: ایمپلنتهای دندانی چیستند؟
طبق گفتههای آکادمی دندانپزشکی ایمپلنت آمریکا (AAID)، ایمپلنتهای دندانی شامل یک ریشه مصنوعی هستند که شبیه به یک پیچ بوده و با جراحی در فک شما قرار داده میشود و با استخوان طبیعی شما پیوند میخورد. یک اتصالدهنده، که به آن اباتمنت نیز گفته میشود، برای نگهداشتن دندان مصنوعی شما که به آن تاج (crown) میگویند، استفاده میشود.
اطلاعات جالب درباره ایمپلنتهای دندانی
- اولین ایمپلنت دندانی به مایاها در سال ۶۰۰ میلادی برمیگردد.
- ۳ میلیون نفر در ایالات متحده ایمپلنت دندانی دارند و این تعداد هر سال حدود ۵۰۰ هزار نفر افزایش مییابد.
- این تنها روش ترمیم دندان است که بهطور همزمان به رشد استخوان کمک میکند و استخوان طبیعی را نیز حفظ مینماید.
حالا که با برخی حقایق در مورد ایمپلنتهای دندانی آشنا شدید، بیایید به برخی دلایلی بپردازیم که ممکن است شما را به یک کاندیدای مناسب برای جراحی ایمپلنت دندان تبدیل کند:
- از دست دادن دندان به دلیل بیماریهای لثه
- از دست دادن دندان به دلیل آسیب
- از دست دادن دندان به دلیل عوامل ژنتیکی
برای اینکه یک کاندیدای مناسب برای جراحی ایمپلنت دندان باشید، باید شرایط زیر را داشته باشید:
- سلامت کلی دهان و دندان
- استخوان کافی در فک
- عدم ابتلا به بیماریهای لثه (ترجیحاً)
- عدم تمایل یا علاقه به استفاده از دندان مصنوعی
پس از اینکه با دندانپزشک و پریودنتیست خود همکاری کردید تا متوجه شوید که کاندید مناسبی برای ایمپلنت دندان هستید، در مورد انواع مختلف ایمپلنتهای دندانی گفتگو خواهید کرد تا بهترین گزینه را برای خود انتخاب کنید.
در حالی که هر ایمپلنت دندان جزئیات خاص خود را دارد، فرآیند اصلی برای تمام ایمپلنتها شامل مراحل زیر است:
کشیدن دندان آسیبدیده، آمادهسازی استخوان فک (پیوند استخوان در صورت نیاز)، قرار دادن ایمپلنت دندان، رشد و ترمیم استخوان، قرار دادن اباتمنت (قطعه متصلکننده) و قرار دادن دندان مصنوعی، و البته، مراجعات پیگیری.
پنج نوع مختلف از ایمپلنتهای دندانی که در این پست شرح داده میشوند شامل موارد زیر است:
- ایمپلنتهای اندواستیل (Endosteal Implants)
- ایمپلنتهای ساب پریوستئال (Subperiosteal Implants)
- ایمپلنتهای All-on-4
- دندان مصنوعی بر پایه ایمپلنت (Implant Overdentures)
- بریجهای پشتیبانیشده با ایمپلنت (Implant Supported Bridges)
1. ایمپلنتهای اندواستیل (Endosteal Implants)
به طور خلاصه، ایمپلنتهای اندواستیل درون استخوان فک قرار میگیرند و رایجترین نوع ایمپلنت هستند. پیچها، سیلندرها و تیغهها برای نگهداشتن دندانها در بیمارانی که از بریج یا دندانهای مصنوعی متحرک استفاده میکنند، کاربرد دارند. ریشه کوچک تیتانیومی، مانند پیچ، در استخوان فک قرار میگیرد و دندان جایگزین را در جای خود نگه میدارد.
2. ایمپلنتهای ساب پریوستئال (Subperiosteal Implants)
ایمپلنتهای ساب پریوستئال برخلاف ایمپلنتهای اندواستیل، بر روی استخوان قرار میگیرند. این نوع ایمپلنت معمولاً زمانی انتخاب میشود که استخوان کافی برای نگهداری ایمپلنت وجود ندارد. ایمپلنتهای ساب پریوستئال بر روی یا بالای استخوان فک قرار میگیرند تا دندان جایگزین را در جای خود نگه دارند.
3. ایمپلنتهای All-on-4
ایمپلنتهای All-on-4 معمولاً گزینه مناسبی برای بزرگسالانی هستند که میخواهند از پروتزهای دندانی اجتناب کنند. در این روش، یک پیچ کوچک تیتانیومی درون فک قرار میگیرد که جایگزین ریشه دندان از دست رفته میشود. این فرایند نیاز به یک جراحی کوچک دارد. پس از قرار دادن پیچ، یک تاج دندان به آن متصل میشود که نتیجه نهایی دندانی بسیار طبیعی و کاربردی خواهد بود. به این نوع ایمپلنت All-on-4 گفته میشود، زیرا در هر فک از ۴ ایمپلنت استفاده میشود.
4. دندان مصنوعی بر پایه ایمپلنت (Implant Overdentures)
تا زمانی که سلامت عمومی شما اجازه کشیدن دندان را میدهد، پروتزهای ایمپلنتی میتوانند جایگزین مناسبی برای دندانهای مصنوعی سنتی باشند. در این روش، دندان مصنوعی روی ایمپلنتها قرار میگیرند که نسبت به دندانهای مصنوعی معمولی پایداری بیشتری دارند. از مزایای دندان مصنوعی بر پایه ایمپلنت میتوان به راحتتر شدن جویدن غذاها، بهبود گفتار، کاهش ناراحتی، بینیازی از چسبهای دندان مصنوعی و حتی امکان استفاده از دپروتزهای موجود اشاره کرد.
5. بریجهای پشتیبانیشده توسط ایمپلنت (Implant Supported Bridges)
هنگامی که یک یا چند دندان از دست رفته باشد، استخوان فک کافی برای حمایت از ایمپلنت وجود نداشته باشد یا عصب در نزدیکی باشد، بریجهای پشتیبانیشده توسط ایمپلنت گزینهای مناسب هستند
این بریجها از سه بخش تشکیل میشوند:
- ایمپلنت
- اباتمنت (اتصالدهنده)
- ترمیم (دندان مصنوعی)
خبر خوب این است که این ایمپلنت دندانی میتواند فشار وارد شده بر ایمپلنتهای فردی را که به دلیل دندان قروچه ایجاد میشود، کاهش دهد.
در مورد زمانبندی برای پلهای پشتیبانی شده توسط ایمپلنت، تجربه شما با یک مشاوره اولیه آغاز میشود که شامل عکسبرداری با اشعه ایکس، بررسی سابقه دندانپزشکی، تهیه قالب و در صورت از دست رفتن چند دندان، ممکن است اسکن سیتی نیز انجام شود. سپس، اولین جراحی انجام خواهد شد. پس از بهبود ایمپلنت، جراحی دوم که شامل برشی کوچک است و نسبت به جراحی اول سادهتر است، انجام میشود. مرحله چهارم، مرحله ترمیم است و در آخرین ویزیت، یک پل دائمی متصل خواهد شد.
چه انتظاراتی باید پس از جراحی ایمپلنت دندان داشته باشم؟
کمی ناراحتی، خونریزی، تورم و کبودی از عوارض رایج پس از جراحی ایمپلنت دندان هستند. روند کاشت ایمپلنت فرآیندی زمانبر است که به صبر و چندین بار مراجعه به دندانپزشک نیاز دارد. معمولاً پس از جراحی ایمپلنت، داروهای مسکن و آنتیبیوتیک تجویز میشود. اگر ایمپلنت دندانی انجام دادهاید، رعایت بهداشت دهان و دندان بهطور عالی، مراجعه منظم به دندانپزشک و اجتناب از عادات آسیبزا مانند جویدن یخ یا آبنبات سفت از اهمیت بالایی برخوردار است. خبر خوب این است که ایمپلنتهای دندانی بین ۹۰ تا ۹۵ درصد موفقیت دارند!