اگر دچار پوسیدگی دندان، دندانهای از دست رفته یا شکافهای بزرگ و مشهود در دهان خود باشید، روزانه لبخند زدن به راحتی ممکن نیست.
با تشکر از نوآوریهای مدرن در دندانپزشکی، دیگر نیازی نیست که تنها به دندانهای مصنوعی سنتی به عنوان گزینهای برای جایگزینی دندانهای از دست رفتهتان اکتفا کنید. با ایمپلنتهای دندانی، میتوانید از دندانهای جایگزین امنتر، طبیعیتر و بادوامتر لذت ببرید. البته طول عمر ایمپلنتها به نحوه مراقبت از آنها بستگی دارد.
بنابراین، با ادامه خواندن این مطلب، نکات مفیدی را برای حفظ یک لبخند کاربردی و زیبا برای دههها خواهید آموخت!
ایمپلنتهای دندانی چیستند؟
ایمپلنت دندانی یک پایه فلزی است که به طور جراحی در فک کاشته میشود تا از دندان جایگزین یا دندان مصنوعی حمایت کند. پس از کاشت ایمپلنت، دندانپزشک یا جراح دهان یک دندان جایگزین را بر روی آن قرار میدهد.
ایمپلنتهای دندانی برای جایگزینی ریشههای دندان با پایههای فلزی شبیه به پیچ و جایگزینی دندانهای از دست رفته یا شکسته با دندانهای مصنوعی طراحی شدهاند که ظاهر و عملکردی مشابه دندانهای طبیعی دارند. جراحی ایمپلنت دندانی میتواند جایگزینی مناسب برای دندانهای مصنوعی یا بریج هایی باشد که به خوبی در دهان قرار نمیگیرند و همچنین یک گزینه عملی است زمانی که به دلیل نبود ریشههای دندان واقعی، استفاده از دندان مصنوعی یا بریج امکانپذیر نیست.
چگونه ایمپلنتهای دندانی را تمیز کرده و از آنها مراقبت کنیم؟
برای حفظ ظاهر و عملکرد ایمپلنتهای دندانی، باید بهدرستی از آنها مراقبت کرد و تمیز شوند. مراقبت ضعیف از ایمپلنتها میتواند خطر ابتلا به شرایط التهابی که بافتهای نرم و سخت اطراف ایمپلنتها را تحت تأثیر قرار میدهد، افزایش دهد. اگر این شرایط درمان نشود، ممکن است به تحلیل استخوان و از دست رفتن ایمپلنت منجر شود. با این حال، تمیز کردن منظم ایمپلنتها میتواند خطر مشکلات دندانی را کاهش داده و لبخند شما را برای سالهای طولانی درخشان، سالم و جذاب نگه دارد.
در ادامه یک راهنمای کامل برای تمیز کردن ایمپلنتهای دندانی به همراه نکات اضافی برای افزایش عمر آنها آورده شده است:
از مسواک با برس نرم استفاده کنید
مسواکهایی با برس نرم احتمال آسیب رساندن یا خونریزی لثه را کاهش میدهند و در عین حال، به همان اندازه مسواکهایی با برس متوسط یا سخت در از بین بردن جرم و پلاک مؤثر هستند. مسواکهای برقی به دلیل ایجاد تعداد بیشتری از حرکات مسواک نسبت به دست انسان، در از بین بردن باکتریها از دندانها نسبت به مسواکهای دستی کارآمدتر عمل میکنند. چه مسواک دستی را انتخاب کنید و چه برقی، مطمئن شوید که برسهای آن ملایم و نرم باشند.
دندانهای خود را حداقل دو بار در روز مسواک بزنید
مسواک زدن بلافاصله پس از بیدار شدن باعث از بین رفتن بوی دهان صبحگاهی میشود و باکتریهایی که در طول شب در دهان تجمع یافتهاند را تمیز میکند. همچنین مسواک زدن در عصر، قبل از خواب، به حذف باکتریهایی که در طول روز جمع شدهاند کمک کرده و خطر تشکیل پلاک و پوسیدگی در طول شب را کاهش میدهد. بسیاری از دندانپزشکان توصیه میکنند بعد از هر وعده غذایی یا در صورت لزوم در طول روز مسواک بزنید تا ذرات غذا و میکروارگانیسمها از دهان پاک شوند.
از واترجت دندانی استفاده کنید
واترجت دندانی که به عنوان دستگاه شستشوی دهان یا آبیاری دهان نیز شناخته میشود، باکتریها را از عمق جیبهای دندانی تا ۶ میلیمتر از بین میبرد. بسیاری از دستگاههای واترجت دندانی شامل سرهای لاستیکی و سایر لوازم جانبی هستند که برای لثههای حساس طراحی شدهاند و به طور مؤثر فضاهای بین دندانها را تمیز میکنند. بسیاری از دندانپزشکان واترجت دندانی را به نخ دندان ترجیح میدهند، زیرا برخی از برندهای نخ دندان ممکن است ذراتی بر جا بگذارند که باعث پری ایمپلنتیت (التهاب اطراف ایمپلنت) شوند. بهتر است ابتدا از واترجت استفاده کنید تا از شسته شدن خمیر دندان حاوی فلوراید که هنگام مسواک زدن و نخ کشیدن استفاده شده است، جلوگیری کنید.
از نخ دندان مخصوص تاج و بریج استفاده کنید
نخ دندان مخصوص تاج و بریج به طور خاص برای تمیز کردن زیر و اطراف ایمپلنتهای دندانی طراحی شده است. این نوع نخ دندان دارای دو انتهای سخت نایلونی و یک بخش نرم در مرکز است که به آرامی سطح ایمپلنت و هر بخش سرامیکی که با خط لثه در تماس است، تمیز میکند. انتهای سخت آن به شما امکان میدهد نخ را بین ایمپلنتهای دندانی عبور داده و از سمت دیگر بیرون بکشید. سپس میتوانید آن را به صورت جانبی روی سطح ایمپلنت بکشید. استفاده از این نوع نخ دندان بلافاصله پس از مسواک زدن ایده خوبی است تا باقیمانده خمیر دندان را از دهان خارج کرده و فلوراید را به طور یکنواخت اطراف ایمپلنت پخش کنید، که به جلوگیری از رشد باکتریهای نامطلوب کمک میکند.
مزایای ایمپلنتهای دندانی
ایمپلنتهای دندانی بهترین گزینه جایگزین برای دندانهای طبیعی و سالم هستند. اگر به فکر دریافت ایمپلنت دندان هستید یا میخواهید اطلاعات بیشتری درباره آنها کسب کنید، فهرستی از مزایای داشتن ایمپلنت را در اختیار شما قرار دادهایم. این مزایا شامل موارد زیر است:
- ایمپلنتهای دندانی جابهجا نمیشوند یا نمیلغزند و همان سطح امنیت و پایداری دندانهای طبیعی را فراهم میکنند.
- نیازی به خیساندن شبانه ندارند و میتوانید آنها را مانند دندانهای طبیعی تمیز کنید.
- برخلاف بریج، ایمپلنتها برای حمایت به دندانهای اطراف متکی نیستند، بنابراین ساختار دندانهای دیگر از بین نمیرود.
- از حرکت دندانهای مجاور جلوگیری کرده و به حفظ استخوان فک و شکل طبیعی صورت کمک میکنند.
- یک گزینه زیباییشناختی مناسب برای جایگزینی دندانهای از دست رفته هستند و به شما اجازه میدهند دوباره راحت صحبت کنید و بجوید.
- بسته به موقعیت ایمپلنتها در فک، میزان موفقیت آنها تا ۹۸ درصد است.
- با نگهداری مناسب، ممکن است تا آخر عمر باقی بمانند.
عمر ایمپلنتهای دندانی چقدر است؟
با رعایت بهداشت مناسب از جمله تمیز کردن و نخ دندان کشیدن منظم، پیچ ایمپلنت میتواند در صورت انجام معاینات دندانپزشکی هر شش ماه یک بار، تا پایان عمر دوام داشته باشد. از سوی دیگر، تاج سرامیکی معمولاً ۱۰ تا ۱۵ سال دوام میآورد و پس از آن به دلیل فرسایش نیاز به تعویض دارد. با این حال، با مراقبت و استفاده صحیح، عمر تاج میتواند بیش از ۱۵ سال افزایش یابد.
محل قرارگیری ایمپلنت در دهان نیز بر طول عمر آن تأثیر میگذارد. از آنجا که ایمپلنتهای قرارگرفته در نواحی عقبی دهان بیشتر در هنگام جویدن مورد استفاده قرار میگیرند، احتمالاً سریعتر از ایمپلنتهای جلوی دهان دچار فرسایش میشوند.
آیا ایمپلنتهای دندانی خراب میشوند؟
شکست ایمپلنت دندانی نادر است، اگرچه ممکن است رخ دهد. در صورت بروز شکست، نیازی به ترس نیست زیرا درمانهای موجود برای رفع آن وجود دارد. گاهی اوقات علت زمینهای شکست قابل پیشگیری است. ایمپلنتهای دندانی معمولاً ایمن و مؤثر هستند، اما نصب صحیح آنها نیاز به آموزش و تجربه دارد.
علائم عدم موفقیت ایمپلنت دندانی
بسیاری از مشکلات میتوانند در حین درمان ایمپلنت دندانی به وجود آیند اگر فرآیند ایمپلنت توسط یک متخصص باتجربه و آموزشدیده انجام نشود. عدم موفقیت ایمپلنت دندانی میتواند در دوره پس از عمل به سرعت اتفاق بیفتد یا یک شکست بلندمدت باشد.
چگونه متوجه عدم موفقیت ایمپلنت دندانی شویم؟
در ادامه علائم هشداردهندهای که باید پس از قرار دادن ایمپلنت دندان به آنها توجه کنید، آورده شده است:
- درد شدید و ناراحتی
- تحلیل لثه اطراف ایمپلنت
- مشکل در هنگام جویدن و گاز زدن
- جابجایی و از دست دادن ایمپلنت
- ورم لثه
- حرکتهای میکروسکوپی ایمپلنت
- واکنشهای آلرژیک ناگهانی
- دندان قروچه
چه کار باید کرد اگر مشکوک به عدم موفقیت ایمپلنت دندانی هستید؟
درمان شکست ایمپلنت بستگی به علت آن دارد. در مواردی که عفونت لثه، که به آن پریایمپلنتیت گفته میشود، باعث شکست ایمپلنتها میشود، درمان ممکن است شامل تمیز کردن ایمپلنت و تمرکز بر روی بهبود عادات بهداشت دهان و دندان در آینده باشد.
در صورتی که استخوان اطراف ایمپلنت آسیب دیده یا تحت فشار قرار گرفته باشد، ممکن است به پیوند استخوان نیاز باشد. ایمپلنتهای دندانی فقط در مناطقی از استخوان فک که تراکم استخوان کافی دارند، قابل قرار دادن هستند. اگر از دست دادن استخوان فک یا آسیب به استخوان باعث شکست ایمپلنت شده باشد، پیوند استخوان ضروری خواهد بود.
چگونه از عدم موفقیت ایمپلنت دندانی جلوگیری کنیم
برای بهرهمندی کامل از مزایای درمان پیشرفته ایمپلنت دندانی، نکات زیر را در نظر بگیرید تا از عدم موفقیت ایمپلنت دندانی جلوگیری کنید:
داروهای تجویزی را طبق دستور مصرف کنید
ایمپلنتهای دندانی طی جراحی در دهان قرار داده میشوند. مانند هر عمل جراحی دیگر، عفونت یکی از خطرات مهم است. عفونتها باعث التهاب بافتها میشوند و ممکن است مانع اتصال ایمپلنت به استخوان فک شوند. به بیماران ممکن است یک آنتیبیوتیک خوراکی یا دهانشویه آنتیباکتریال داده شود تا خطر عفونت کاهش یابد. بیماران باید تمام داروها و دهانشویههای تجویز شده را مطابق دستور مصرف کنند تا از عفونت و شکست ایمپلنت دندانی جلوگیری شود.
حفظ عادات مناسب بهداشت دهان و دندان
یکی دیگر از روشهای کاهش خطر عفونت پس از جراحی ایمپلنت دندانی، رعایت عادات خوب بهداشت دهان و دندان است. باکتریها عامل عفونت هستند و مسواک زدن و نخ دندان کشیدن به حذف باکتریها از روی دندانها و لثهها کمک میکند.
اگرچه بیماران نمیتوانند مستقیماً روی محل برش تا زمان بهبودی لثهها مسواک بزنند، اما باید به مسواک زدن و نخ دندان کشیدن دندانهای مجاور ادامه دهند. علاوه بر این، میتوان از شستشو با آب نمک گرم برای تمیز کردن محل جراحی استفاده کرد، بدون اینکه به بخیهها آسیبی وارد شود.
از خوردن غذاهای سخت خودداری کنید
پس از جراحی ایمپلنت دندانی، به بیماران توصیه میشود که موقتا رژیم غذایی خود را تنظیم کنند. جویدن غذاهای سخت میتواند نه تنها دشوار باشد بلکه ممکن است فرآیند بهبودی را مختل کرده و باعث باز شدن محل برشها شود که هر دو میتوانند منجر به شکست ایمپلنت شوند. هر بیمار دستورالعملهای رژیم غذایی خاص خود را پس از درمان ایمپلنت دریافت خواهد کرد. با این حال، معمولاً توصیه میشود که بیماران برای ۲۴ ساعت اول پس از جراحی رژیم مایعات داشته باشند و سپس در هفته اول بهبودی، از غذاهای نرم استفاده کنند.
از سیگار کشیدن خودداری کنید
سیگار کشیدن به طرق مختلف برای بدن مضر است، اما به ویژه برای افرادی که پس از جراحی در حال بهبودی هستند، آسیبزا است. سیگار کشیدن باعث محدود شدن جریان خون میشود که فرآیند بهبودی را مختل کرده و از تأمین تغذیه لازم برای محلهای جراحی جلوگیری میکند. برای جلوگیری از شکست ایمپلنت دندانی، بیمارانی که سیگار میکشند باید حداقل دو هفته قبل از درمان و حداقل دو ماه پس از آن از سیگار کشیدن خودداری کنند.
جلوگیری از آسیبهای دهانی به دندانها
یکی دیگر از دلایل احتمالی شکست ایمپلنت دندانی، آسیبهای دهانی است. صدمات دهانی میتوانند روند بهبودی را به تأخیر انداخته و مانع از جوش خوردن ایمپلنت با بافتهای استخوانی بیمار شوند. برای حداقل چند ماه پس از جراحی ایمپلنت دندانی، بیماران باید از ورزشهای پرتماس و سایر فعالیتهایی که ممکن است منجر به آسیب به دهان شوند، خودداری کنند.
حتی پس از بهبودی کامل بیمار از درمان ایمپلنت دندانی، ممکن است در صورت وارد شدن آسیب شدید به دهان، شکست ایمپلنت در طولانی مدت رخ دهد. برای کاهش این خطر، بیماران باید هنگام شرکت در ورزشهای پرتماس همیشه از محافظ دهان استفاده کنند.