جای تعجب نیست که وقتی اکثر ما احساس خوبی داریم، خوشحالیم یا فکر می‌کنیم همه چیز طبق خواسته ما پیش می‌رود، لبخند می‌زنیم. و زمانی که به هر دلیلی احساس ناراحتی، ناامیدی، افسردگی یا درد می‌کنیم، لبخند نمی‌زنیم. با بررسی بیشتر این مفهوم و ارتباط سلامت عاطفی یا روانی با سلامت دهان و دندان، می توان فهمید که:

  1. وقتی فردی سلامت دهانی ضعیفی دارد، این امر می‌تواند بر خورد و خوراک، گفتار و عزت نفس او تأثیر منفی بگذارد و در نتیجه منجر به کاهش تعاملات اجتماعی شود که به وخامت بیشتر سلامت روان منجر می‌شود (طبق گزارش psychiatry.org).
  2. بزرگسالانی که به افسردگی شدید دچار هستند، بیش از دو برابر کمتر از دیگران احتمال دارد که روزانه حداقل دو بار مسواک بزنند.
  3. بزرگسالان مبتلا به افسردگی، کمتر از نخ دندان استفاده می‌کنند.
  4. افرادی که از اضطراب، افسردگی یا سایر بیماری‌های روانی رنج می‌برند، کمتر به دندانپزشک مراجعه می‌کنند.
  5. بزرگسالانی که سلامت روان ضعیفی دارند، معمولاً نیازهای دهانی و دندانی آنها برآورده نشده و کمتر به دنبال درمان هستند.
  6. افسردگی با میزان بیشتری از پوسیدگی دندان مرتبط است.
  7. افراد مبتلا به بیماری‌های روانی ممکن است رژیم غذایی سالمی نداشته باشند و این امر می‌تواند به مشکلات دهان و دندان منجر شود.
  8. بیماری‌های لثه با درصد بالاتر افسردگی مرتبط هستند.
  9. درصد بالاتر افسردگی در افرادی که از درد مزمن در ناحیه صورت و فک رنج می‌برند، بیشتر است.
  10. جوانانی که سابقه افسردگی دارند، پس از کشیدن دندان عقل احتمال بیشتری دارد که برای مدت طولانی‌تری از داروهای مسکن (اپیوئیدها) استفاده کنند.

و در حالی که بیماری‌هایی که باعث از دست دادن حافظه می‌شوند با سلامت روان متفاوت هستند، مطالعات نشان داده‌اند که ارتباط قوی بین سلامت دهان یا بیماری لثه و زوال عقل وجود دارد.

تأثیر فضای مطب دندانپزشکی بر سلامت روان

بسیاری از افراد، مراجعه به دندانپزشک را یکی از فعالیت‌های کم‌طرفدار خود می‌دانند.

  • حدود 36 درصد از افراد در ایالات متحده از درمان‌های دندانپزشکی ترس دارند که 12 درصد از آن‌ها دارای ترس شدید هستند.
  • حدود 3 درصد از بزرگسالان در کشورهای صنعتی ممکن است به دنتوفوبیا (ترس از دندانپزشک) مبتلا باشند. این نوعی اختلال فوبیای خاص است که در آن مراجعه به دندانپزشک باعث بروز واکنش ترس‌آمیز می‌شود و در نتیجه، افراد از مراجعه به دندانپزشک خودداری می‌کنند.
  • ترس از دندانپزشک در زنان بیشتر از مردان شایع است. برخی مطالعات نشان می‌دهند که تقریباً 3 درصد از مردان و نزدیک به 5 درصد از زنان به دنتوفوبیا مبتلا هستند.