بارداری میتواند به اندازهای که هیجانانگیز است، دورهای پرتنش نیز باشد. اگر به تازگی متوجه شدهاید که قرار است مادر شوید، احتمالاً در حال مطالعه در مورد آنچه که در طی نه ماه آینده باید انتظار داشته باشید، هستید. بدن شما به شیوههایی تغییر خواهد کرد که احتمالاً پیشبینی نکرده بودید. ممکن است دید شما کمی مبهم شود، حساسیت شما به بوها (خوب و بد) افزایش یابد. بنابراین، ممکن است از خود بپرسید: بارداری چگونه بر سلامت دندانهای شما تأثیر میگذارد؟
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد تغییراتی که ممکن است در لبخند شما به وجود آید، در حالی که منتظر رسیدن نوزاد خود هستید، ادامه مطلب را بخوانید.
همانطور که پزشک شما احتمالاً توصیه میکند که بازدیدهای منظم قبل از تولد را تا زمان موعد مقرر انجام دهید، شما ممکن است نیاز به معاینات دندانی بیشتری داشته باشید تا از بیماری لثه جلوگیری کنید.
التهاب لثه در بارداری
تغییرات هورمونی مانند آنچه در دوران قاعدگی، یائسگی و بارداری رخ میدهد، اغلب باعث میشود زنان بیشتر مستعد ابتلا به نوع خفیفی از بیماری لثه به نام ژینژیویت (التهاب لثه) شوند. اگرچه محققان دقیقاً نمیدانند چرا این اتفاق میافتد، اما تصور میشود که افزایش سطح پروژسترون محیطی مناسب برای رشد باکتریهای ایجادکننده پلاک فراهم میکند. همچنین، پروژسترون ممکن است بافت لثه را نسبت به این باکتریها حساستر کرده و منجر به التهاب و قرمزی شود.
صرفنظر از علت دقیق این بیماری، تخمین زده میشود که ۴۰ درصد از زنان در دورهای از بارداری خود دچار التهاب لثه شوند. علائم آن معمولاً بین ماه دوم تا هشتم بارداری ظاهر میشود.
چگونه میتوان از التهاب لثه در بارداری جلوگیری کرد؟
اگر روزی یکبار نخ دندان میکشید، در مسیر درستی قرار دارید. نخ دندان کمک میکند تا ذرات غذایی که بین دندانها یا در امتداد خط لثه باقی میمانند و ممکن است باکتریها را جذب کنند، حذف شوند.
علائم اولیه بیماری لثه شامل موارد زیر است:
- لثههای قرمز یا متورم
- حساسیت یا درد در لثه
- خونریزی هنگام مسواک زدن یا استفاده از نخ دندان
- بوی نامطبوع دهان
در صورت عدم درمان، التهاب لثه ممکن است به پریودنتیت (یک شکل شدیدتر از بیماری لثه که معمولاً با تحلیل لثه همراه است) تبدیل شود. هرچند این آسیب قابل درمان است، اما شناسایی و درمان زودهنگام بیماری لثه، شما را از روشهای درمانی پیچیدهتر بینیاز میکند.
افزایش خطر پوسیدگی دندانها
تهوع صبحگاهی یکی از ناخوشایندترین تجربیات بارداری است. خبر خوب؟ معمولاً تهوع صبحگاهی پس از سه ماهه اول کاهش مییابد. خبر بد؟ تمام اسید معدهای که در هنگام تهوع با دندانها تماس پیدا میکند میتواند موجب ضعیف شدن مینای دندانها شود.
زمانی که لایه سخت و محافظتی دندانها فرسوده میشود، احتمال بروز پوسیدگی دندان افزایش مییابد.
حفاظت از لبخندتان ممکن است آخرین چیزی باشد که در هنگام تجربه تهوع صبحگاهی به آن فکر میکنید، اما اقداماتی وجود دارد که میتوانید انجام دهید تا دندانهایتان سالم و زیبا بمانند.
دهان خود را با مخلوطی از 1 فنجان آب و 1 قاشق چایخوری جوش شیرین شستشو دهید و آن را تف کنید تا اسیدها از دندانهایتان پاک شوند. سپس حدود نیم ساعت صبر کنید و سپس دندانهای خود را طبق روال معمول مسواک بزنید. اگر هنوز از خمیر دندان فلوراید استفاده نمیکنید، حالا زمان آن است که برای تقویت مینای دندانها از آن استفاده کنید.
مسواک زدن ممکن است باعث تهوع شما شود
به دلیل افزایش حساسیت به بوها و طعمها در دوران بارداری، ممکن است مسواک یا طعم خمیر دندان معمولی شما باعث شود مسواک زدن غیرقابل تحمل شود.
با این حال، حفظ عادات صحیح مسواک زدن و استفاده از نخ دندان اهمیت زیادی دارد، زیرا شما در معرض خطر بیشتری برای پوسیدگی دندان و بیماریهای لثه هستید. علاوه بر این، برخی از مطالعات نشان میدهند که عادات بهداشت دهان ضعیف در دوران بارداری با مشکلات زایمانی مانند زایمان زودرس یا پرهاکلامپسی ارتباط دارد.
پس یک زن باردار باید چه کاری انجام دهد؟
سعی کنید خمیر دندان خود را عوض کنید یا از مسواکی با سر کوچکتر استفاده کنید. گاهی اوقات، تغییر زمان مسواک زدن در طول روز میتواند تفاوت زیادی ایجاد کند.
تأثیر بیماریهای دندانی بر نوزاد در دوران بارداری
تحقیقات زیادی در مورد تأثیر بیماریهای دندانی مانند ژینژیویت و پوسیدگی دندان و لثه در زنان باردار انجام شده است و تحقیقات نشان دادهاند که بین بیماری لثه در زنان باردار و زایمان زودرس و وزن کم هنگام تولد ارتباط وجود دارد. هر دوی این موارد میتوانند برای کودک تهدیدکننده زندگی باشند، اما تنها دلایل نگرانی نیستند.
بیماریهای دندانی میتوانند باعث زایمان زودرس، وزن کم هنگام تولد و مشکلاتی مانند فلج مغزی همراه با مشکلاتی در بینایی و شنوایی شوند.
محققان تخمین زدهاند که تا ۱۸ درصد از زایمانهای زودرس به دلیل بیماری پریودنتال (عفونت مزمن لثهها) است که به راحتی با بازدیدهای منظم دندانپزشکی و رعایت بهداشت دندان پیشگیری میشود.
سلامت دهان شما نه تنها بر سلامت کلی شما تأثیر میگذارد، بلکه بر سلامت نوزاد شما نیز اثرگذار است! پیگیری معاینات دورهای و تمیزکاری حرفهای به شما این اطمینان را میدهد که همه چیز در مسیر درست است.
برای خرید ایمپلنت دندان به سایت پلور دندان پارس مراجعه کنید و برای دریافت اطلاعات جامع در خصوص امکان انجام ایمپلنت در دوران بارداری، پیشنهاد میکنیم مقاله «آیا در دوران بارداری میتوانید ایمپلنت دندان انجام دهید؟» را مطالعه نمایید.