برای زنانی که به تازگی باردار شده‌اند، مسائل زیادی برای فکر کردن وجود دارد. نه‌تنها هیجان بارداری و افکار بی‌پایان درباره اینکه فرزندشان پسر خواهد بود یا دختر، بلکه روند بارداری و تغییراتی که بدن در طول ۹ ماه آینده تجربه خواهد کرد.

برخی علائم بارداری برای همه ما آشنا هستند: تورم مچ پا و تهوع صبحگاهی سال‌هاست که در فیلم‌ها و سریال‌های تلویزیونی به تصویر کشیده شده‌اند. اما ممکن است از تأثیراتی که بارداری می‌تواند بر دندان‌ها و لثه‌های شما داشته باشد و اینکه این موضوع چه معنایی برای نوزاد شما دارد، شگفت‌زده شوید.

آیا بارداری به دندان‌های شما آسیب می‌رساند؟

لزوماً نه، اما دندان‌ها و لثه‌های شما ممکن است به دلایل مختلفی در دوران بارداری بیشتر در معرض آسیب قرار بگیرند. افزایش بیماری‌های لثه و پوسیدگی دندان ممکن است به دلیل وجود پلاک رخ دهد. در حالی که معمولاً مقدار پلاک افزایش پیدا نمی‌کند، اما تغییرات هورمونی در دوران بارداری می‌توانند نحوه واکنش بدن شما به پلاک را تغییر دهند.

چرا مراقبت از دندان‌ها در دوران بارداری ممکن است بدتر شود؟

دلایل مختلفی وجود دارد که ممکن است زنان در دوران بارداری کمتر به بهداشت دهان و دندان خود توجه کنند. با وجود مشغله‌های فراوان در این دوران، کنار گذاشتن نخ دندان کشیدن روزانه می‌تواند به‌راحتی اتفاق بیفتد.

برخی از زنان متوجه می‌شوند که مسواک زدن باعث تحریک رفلکس تهوع آن‌ها می‌شود، به‌ویژه در قسمت‌های عقبی دهان، و همین موضوع آن‌ها را از مسواک زدن منصرف می‌کند. برخی دیگر نیز حس می‌کنند که بوی خمیر دندان باعث حالت تهوع آن‌ها می‌شود.

برای غلبه بر این موانع، می‌توانید از مسواکی با سر کوچک‌تر استفاده کنید، به‌آرامی مسواک بزنید و خود را با گوش دادن به موسیقی یا تمرکز بر تنفس حین مسواک زدن، منحرف کنید.

اگر مشکل شما خمیر دندان است، ابتدا فقط با آب مسواک بزنید و سپس از دهان‌شویه فلورایددار استفاده کنید. پس از کاهش احساس تهوع، به خمیر دندان معمول خود بازگردید.

هوس‌های غذایی در دوران بارداری

هوس‌های غذایی بخش بزرگی از بارداری هستند و اگر میل شما به شیرینی‌جات در این دوران افزایش یابد، ممکن است متوجه شوید که فقط به دنبال تنقلات شیرین هستید. مصرف بیش از حد شکر می‌تواند باعث تسریع پوسیدگی دندان و ایجاد مشکلات دندانی شود، بنابراین اگر هوس خوراکی‌های شیرین دارید، سعی کنید از جایگزین‌هایی مانند تنقلات کم‌شکر یا میوه‌های تازه استفاده کنید.

شستشوی دهان با آب یا شیر و مسواک زدن بعد از مصرف مواد قندی می‌تواند به جلوگیری از پوسیدگی کمک کند.

این موضوع چه تأثیری بر نوزاد دارد؟

در سال‌های گذشته، مطالعاتی نشان داده‌اند که بیماری لثه در زنان باردار با زایمان زودرس مرتبط است. بر اساس این تحقیقات، احتمال می‌رود که ۱۸ مورد از هر ۱۰۰ زایمان زودرس به دلیل بیماری پریودنتال، که یک عفونت مزمن لثه است، ایجاد شود.

به همین دلیل، مراقبت از سلامت دهان و دندان در دوران بارداری بسیار مهم است. مراجعه منظم به دندانپزشک می‌تواند به تشخیص و درمان به‌موقع مشکلات دندانی کمک کند و از بروز عوارضی مانند زایمان زودرس جلوگیری نماید.

چگونه در دوران بارداری از دندان‌هایم مراقبت کنم؟

اگر از کودکی بهداشت دهان و دندان در عادات شما نهادینه شده باشد، مسواک زدن دو بار در روز و نخ دندان کشیدن نباید مشکلی برای شما ایجاد کند. به یاد داشته باشید که این عادات را در طول دوران بارداری نیز ادامه دهید تا سلامت دندان‌هایتان حفظ شود.

یکی دیگر از راه‌های تقویت دندان‌ها در دوران بارداری، مصرف کافی کلسیم است. کلسیم به محافظت از استخوان‌ها، از جمله دندان‌ها، کمک می‌کند و همچنین تضمین می‌کند که نوزاد شما تمام مواد مغذی مورد نیاز خود را دریافت کند.

شیر، پنیر و ماست از منابع عالی کلسیم هستند که می‌توانید در رژیم غذایی خود بگنجانید. البته برخی از غذاها نیز باید در این دوران محدود شوند.